DS Busuit - Premium Business Template for Joomla!

Grossglockner


Grossglockner Hochalpenstrasse
Idén volt 75 éves ez a leglátványosabb és leghíresebb alpesi látványút. 1930-ban kezdték építeni és 1935-ben adták át. Maga a Grossglockner 3798m magassága emelkedik az örök hó világába. Annyi a látnivaló , hogy érdemes kapunyitásra menni (általában májustól októberig 10-17 óráig vannak nyitva a kapuk) és kihasználni majdnem zárásig az időt, különben kicsit forszírozott tempót kell diktálni.

 

Lehet autóval, motorral, sőt nagyon sokan biciklivel is bejárják a környéket. Azért ez az igen csak kapatós emelkedőket nézve tiszteletreméltó. A fizetőkapuknál nem csak pénzt kérnek, hanem adnak egy prospektust is, amiből megtudja az ember, hogy mit hol érdemes megnézni. Van magyar nyelvű külön prospektus is, ez viszont csak opcionálisan megvehető. Az első pár méter után egyből kiderül, hogy amit eddig az ember emelkedőnek hitt, az ehhez képest semmi nem volt.

Sietni nem érdemes, illetve nem is tudna az ember a sok hajtűkanyar, a látvány, az emelkedők és a többi vállalkozó miatt. Sok pihenőhelyet és megállási lehetőségek kiépítettek az út mentén, szívem szerint mindegyikben megálltam volna fényképezni, de akkor 2 nap sem lenne elég végigjárni az útvonalat. Csodálatosak a nyáron is hófödte csúcsok, a friss levegő. A hegyen már érezni a magasságot, bedugulnak a fülek, és 15 fokos hőmérséklet különbség érezteti magát. Ajánlatos meleg és esőruhát vinni, főleg motorral. Nem ritka, hogy az egyik kanyarban még szikrázó napsütésben élvezzük a tájat, a következőben pedig egy felhőben találjuk magunkat, ahol esik az eső.

Az Edelweisspitze parkoló és kilátóhely 2571m magasságban van. Motorral érdemes felmenni a felső parkolóig a kicsit technikás macskaköves utacskán, mert meg lehet állni, viszont autóval nem mindig van hely, ezért aki szeret sétálni, annak ajánlott a lenti parkolóból gyalog nekivágni a laza 30-40 perces igen kapatós ösvénynek.

Ha valakinek már jelzett a hasa, egy étterem is van a csúcson, hogy csillapítsa éhségét. A kilátás fantasztikus. Most rajzolódik csak ki, hogy milyen kanyargós is az útvonal. Az autógyárak is szívesen tesztelgetik itt a prototípusaikat. Itt vizsgáznak az új fejlesztésű fékek és a hűtésrendszerek. Ami nem ment át a vizsgán, az már a szakadékban pihen. (na jó ez csak vicc) Különleges és ritka veterán járgányokat is lehet gyakran látni, valamint sok autós klub szervezi ide a találkozóját.

Kaiser Franz-Josefs kilátó és a Pasterze gleccser a következő nagy látványosság. Szakaszosan engedik a forgalmat az utolsó pár kilóméteren, ha sok a látogató, ugyanis odafennt korlátolt, az amúgy több szintes, hatalmas parkolóhely. Itt is szintén jobban járnak a motorosok, hiszen számukra külön parkolóhely van, tárolókkal. A gleccser látványa csodálatos. Lehetőség van egy gleccservasúttal lemenni és testközelből megnézni a hatalmas jelenséget.

Azt nem tudom, hogy azok a mormoták betelepített egyedek vagy ez a természetes otthonuk, de hogy nagy biznisz az biztos! A suvenir boltban pár ezer terméket lehet venni a már említett murmertiere képével. Itt mi kifogtunk némi felhőket és esőt, jeges széllel, úgyhogy lassan továbbindultunk lefelé. Sajnos a vacsoránk már várt Murauban, így már nem tudtunk megállni sehol a hátralevő szakaszon.
Aki járt ott mindig azt mondja, hogy még visszamegy máskor is. Ezt olyan bla-bla szövegnek vettem… eddig! Én is visszamegyek még!

KÉPGALÉRIA

Ticu

 
Hőtérkép Felhőkép
Időjárás előrejelzés